Interzicerea comercializării coroanelor artificiale a luat sfârșit!

  • Doi dintre cei mai mari producători de coroane artificiale din România au semnat un protocol de colaborare cu Administrația Domeniului Public S.A. din Oradea în vederea colectării deșeurilor rezultate din coroanele funerare artificiale;
  • Artificial Distribution SRL și Serplast SRL vor investi în prima etapă, din surse proprii, suma de 60.000 USD pentru achiziția de utilaje necesare colectării și reciclării deșeurilor;
  • La nivel național NU a existat și nu există un act normativ prohibitiv cu privire la comercializarea coroanelor funerare artificiale.

CLUJ-NAPOCA, 12 Iulie 2021: Disputa începută în luna aprilie (a.c.), între instituțiile publice și producătorii de coroane artificiale din România, cu privire la restricționarea comercializării acestora a luat sfârșit! Doi dintre cei mai mari producători de coroane artificiale din România, Artificial Distribution SRL și Serplast SRL, au semnat luni, 5 iulie, un protocol de colaborare cu Administrația Domeniului Public S.A. din Oradea în vederea colectării deșeurilor rezultate din coroanele funerare artificiale.

„Scopul campaniei demarate de Administrația Domeniului Public împotriva coroanelor artificiale a fost protejarea mediului înconjurător de astfel de deșeuri. Odată semnat un protocol cu reprezentanții producătorilor, prin care aceștia s-au angajat să ridice toate deșeurile din plastic  rezultate din coroanele artificiale, din Cimitirul Municipal, să le recicleze și să le refolosească în procesul de producție, consider că s-a făcut un pas important pentru rezolvarea problemei poluării mediului cu aceste deșeuri pe raza municipiului Oradea”, a declarat Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public Oradea. 

Artificial Distribution SRL și Serplast SRL vor investi în prima etapă, din surse proprii, suma de 60.000 USD pentru achiziția de utilaje necesare colectării și reciclării deșeurilor. Cele două firme și-au luat angajamentul să colecteze tot ceea ce înseamnă deșeuri rezultate din depunerea de coroane artificiale în cimitirul municipal Oradea și să recicleze pe cheltuiala lor aceste deșeuri. Obiectele funerare în discuție sunt 100% reciclabile și au în componență: 75% metal, 15% folie PVC și 10% flori din pânză, toate aceste elemente putând fi sortate selectiv, iar ulterior reciclate în integralitate. Metalul rezultat va ajunge la fier vechi, iar apoi la topitorii, care la rândul lor îl repun pe piața materialelor sub diferite forme. Deșeul PVC, odată transformat în fulgi PVC, va putea lua orice formă. Astfel, presupusa problemă referitoare la gradul de poluare al mediului înconjurător din cauza acestor deșeuri a fost eliminată.

„Noi ca producători de coroane artificiale am avut în aceste luni foarte mult de suferit din punct de vedere financiar. Considerăm că ceea ce urmează să facem prin această acțiune de colectare și reciclare a coroanelor artificiale la Oradea poate deveni un program național prin care să beneficieze întreaga țară. Suntem deschiși și pregătiți în acest sens. Orice entitate care administrează un cimitir public și are nevoie de ajutorul nostru în reciclarea coroanelor ne poate contacta și le vom oferi întregul sprijin.” afirmă Rolland Haidu, administrator Artificial Distribution SRL.

La nivel național NU a existat și nu există un act normativ prohibitiv cu privire la comercializarea coroanelor funerare artificiale. „Toate măsurile prin care se încearcă restricționarea sau limitarea comerțului cu astfel de produse reprezintă simple acte de justiție privată, nefiind fundamentate corespunzător și neexistând o analiză pertinentă a efectelor acestora asupra comunității.” afirmă Marius G. Roman, avocat Iordăchescu & Asociații și reprezentantul a 14 producători de astfel de obiecte funerare.

„Pe această cale dorim să atragem atenția reprezentanților Bisericii că acțiunile lor de a interzice coroanele artificiale sunt ilegale. Continuarea demersului abuziv în această formă va aduce grave prejudicii comunității, întrucât va cauza regresul economiei în acest sector și pierderea locurilor de muncă. Efectul măsurii nelegale de restricționare a comerțului cu astfel de obiecte funerare va fi ca peste 3.300 de societăți, care activează în acest domeniu și care însumează o cifră de afaceri de 279 milioane euro (pentru anul 2019), să își închidă afacerile. De asemenea, din pricina unei măsuri dispuse fără temei legal, aproximativ 6500 de angajați ar putea rămâne fără loc de muncă la nivel național. Mai mult, odată cu investiția în procesul de colectare și reciclare a coroanelor artificiale, nu mai au niciun motiv să sugereze enoriașilor să nu mai aducă astfel de coroane în cimitire. Problema legată de aspectul dăunător mediului o vom rezolva noi prin colectarea și reciclarea gratuită a coroanelor artificiale din toată țara, chiar dacă nu intră în atribuțiile noastre.” încheie Rolland Haidu.