Colectare & Reciclare

Producție

Fiind unul dintre cei mai mari producători de coroane și flori artificiale din România, ne mândrim că începând cu anul 2022 suntem prima și singura firmă autorizată să colecteze și să recicleze coroanele funerare (atât cele artificiale, cât și cele naturale) cu utilaje de ultimă generație.

Vechimea acumulată în acest domeniu de activitate ne permite să înțelegem importanța pe care produsele noastre o au pentru societate și mediul înconjurător.

Vom detalia în cele ce urmează obiectivele companiei noastre, în ceea ce privește procesul de producție, colectare și reciclare al coroanelor funerare.

Producător și distribuitor de coroane artificiale și accesorii funerare

Începem printr-o scurtă prezentare al unui domeniu mai puțin cunoscut și vă oferim detaliile necesare pentru a putea înțelege implicarea și originea acțiunilor noastre în procesul de reciclare al coroanelor funerare. Primele informații pe care considerăm că trebuie să le cunoașteți sunt cele legate de istoria și simbolistica pe care coroanele funerare le au în ritualul de înmormântare.

Tradiție și Simbolism

Coroanele funerare au intrat în tradiția culturii înmormântării încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, în spațiile urbane românești, fiind mai apoi adoptate și de către comunitățile rurale. Inițial, coroanele funerare erau rezervate doar unui segment al societății, eroilor și personajelor marcante ale comunității, însă odată cu dezvoltarea societăților și cu influența primită și din zona politicului, începutul secolului al XX-lea marchează adoptarea depunerii coroanelor tuturor defuncților, fiind considerate una dintre cele mai simple și sincere modalități de a arăta respectul și regretul pentru persoana decedată.

Obiceiul coroanei funerare din ziua de astăzi, indiferent dacă vorbim de zona urbană sau rurală, se trage din obiceiul vechi al bradului funerar, care se practica la noi în țară în mediul rural. Acesta consta într-un brad, sau alt tip de copac (uneori doar o creangă), împodobit cu diferite flori, fructe sau bunătăți dulci, fiind apoi așezat în curtea celui decedat. Acesta este purtătorul unui complex de simboluri, dificil de decriptat, putând reprezenta călăuza sufletului pe drumul Marii Treceri sau axa ce leagă lumea noastră de lumea nevăzută.

Apariția pe piață și popularitatea câștigată de coroanele funerare artificiale sunt strâns legate de realitatea zilelor noastre, de condițiile economice, precum și de puterea de cumpărare a oamenilor. Milităm pentru dreptul fiecărei persoane de a-i omagia pe cei dragi prin depunerea unei coroane funerare conform tradiției, după cum le dictează conștiința și le permite bugetul, fiind binecunoscut faptul că prețul unei coroane funerare artificiale este net inferior prețului pe care îl are o coroană din flori naturale.

Colectare și reciclare

Începând cu 26 aprilie 2021, în spațiul public, au apărut mai multe luări de poziție prin care instituțiile publice și bisericești și-au declarat intenția de a restricționa comerțul cu coroane funerare artificiale și a celor cu inserții de sârmă. Înțelegând impactul dăunător al plasticului asupra mediului înconjurător și observând că nicio societate autorizată să colecteze deșeuri din România nu reciclează aceste produse, am hotărât să fim pionierii acestui domeniu. Coroanele artificiale sunt 100% reciclabile și au în componență: 75% metal, 15% folie PVC și 10% flori din pânză, toate aceste elemente putând fi sortate selectiv, iar ulterior reciclate în totalitate.

Totodată precizăm că efectul imediat al acestei măsuri ilegale de restricționare a comerțului cu astfel de obiecte funerare era reprezentat de riscul iminent ca peste 3300 de societăți, care activează în acest domeniu și care însumează o cifră de afaceri de 279 milioane euro pentru anul 2019, să își închidă afacerile. De asemenea, din pricina unei măsuri dispuse fără temei legal, aproximativ 6500 de angajați ar fi putut rămâne fără loc de muncă.

Pe baza acestei crize și a imposibilității statului de a oferi serviciul de colectare și reciclare din cauza costului mare de ridicare oferit de firmele de salubritate (acestea efectuând un calcul raportat la greutate, și nu la volum), am decis să luăm noi o poziție fermă prin colectarea și reciclarea coroanelor funerare (atât artificiale, cât și naturale) din toate cimitirele din țară.

În prima jumătate a anului am reușit să colectăm peste 400 de metri cubi de coroane artificiale de la cei 20 de parteneri din întreaga țară și să transformăm deșeurile colectate în materii prime care vor fi refolosite în procesul de producție al coroanelor artificiale. Misiunea noastră este ca până la finalul anului 2023 să colectăm coroanele funerare din toate cimitirele din România, având o capacitate de reciclare de 600 de tone / 22.000 metri cubi / an.

Ne-am dorit să oferim o soluție și un proces simplu, ușor de înțeles și care să ne permită să ajungem în toată țara. Lucrăm pe baza unui acord de colaborare, aici fiind explicate responsabilitățile pe care fiecare parte contractuală și le asumă. Noi ne asumăm ridicarea deșeurilor în cel mai scurt timp posibil, iar administratorul cimitirului își asumă construirea unei platforme acoperite pentru depozitarea coroanelor (fiindu-ne comunicate dimensiunile acesteia) și care să ne permită accesul facil cu mașina de ridicare.

Colectarea se face pe baza unei cereri transmise nouă și a unei fotografii, iar în cel mai scurt timp posibil cantitatea de deșeuri va fi ridicată și adusă la punctul nostru de lucru din Sighetu Marmației pentru a începe procesul de reciclare.

Am investit resurse pentru dotarea spațiului cu utilajele speciale necesare tocării coroanelor funerare și separării materiilor prime.

Procesul de reciclare se împarte în trei etape. Prima etapă este cea de tocare a coroanelor și de separare a metalului de componentele din plastic sau lemn, în a doua etapă urmează o tocare mai măruntă și o separare completă a metalului de fulgii de plastic. Metalul rezultat este predat topitoriilor, iar fulgii de plastic devin materia primă folosită în producția componentelor de plastic folosite la asamblarea florilor artificiale.

Intregul proces de reciclare:

 

Etapele procesului de reciclare

Soluția oferită de noi vine în sprijinul administratorilor de cimitire, dar și a producătorilor și comercianților de coroane funerare (atât naturale, cât și artificiale), care pot să își desfășoare activitatea fără a fi restricționați prin măsuri ilegale. În ceea ce privește costurile pe care procesul de colectare și reciclare le implică, considerăm că sunt accesibile tuturor și procesul poate să fie susținut fie de către autoritățile locale, fie de către administratorul cimitirului.

Costul reciclării unui metru cub de coroane funerare (atât naturale, cât și artificiale) este format din două componente:

  • Cheltuieli de reciclare: 75 lei + TVA
  • Cheltuieli de transport de la locația dumneavoastră până la noi: aproximativ 5 lei/km + TVA pentru 40 de mc.

Detalii și colaborări

reciclare@totulpentrufunerare.ro

0751.284.716

RECICLEZI ȘI SALVEZI.

ALĂTURĂ-TE INIȚIATIVEI NOASTRE